Nu in uitvoering: Groen schoolplein voor basisschool de Linderte

PROJECT

Natuurlijk schoolplein de Linderte

Opdrachtgever

KBS de Linderte

Doel

Verrijken natuurlijke speelomgeving

Locatie

Raalte

Gestart

Juni 2024

Natuurlijk schoolplein

Een groenere toekomst voor de Linderte

Basisschool de Linderte krijgt een groen en natuurlijk speelplein. Buitenmeesters is deze weken druk bezig met de nieuwe inrichting. Komend najaar wordt alles ingeplant waarna het een pracht groen geheel wordt waarbij avontuur, natuurbeleving en creativiteit centraal staan. Een groen schoolplein biedt namelijk vele voordelen, zowel voor de kinderen als voor de omgeving!

De voordelen van een groen schoolplein

Groene schoolpleinen bevorderen het buiten spelen en leren, wat essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. Ze krijgen de kans om in direct contact met de natuur te komen, wat hun creativiteit en nieuwsgierigheid stimuleert. Onderzoek wijst uit dat kinderen die regelmatig buiten spelen, beter presteren op school en minder last hebben van stress en concentratieproblemen!

Daarnaast heeft een groen schoolplein een positief effect op de biodiversiteit en het klimaat. Een groot deel van de tegelverharding maakt plaats voor borders waardoor het hemelwater voor een groot deel in de bodem infiltreert. Door de aanplanten van diverse groenelementen en voor een deel zelfs inheemse kruiden wordt de natuurlijke omgeving verrijkt en bieden de bodem natuurlijke schaduw. Dit biedt niet alleen voordelen voor de flora en fauna, maar ook voor de kinderen, die hierdoor leren over de natuur.

Tegelwipdag!

De transformatie van het schoolplein begon al goed. Op een zaterdag in juli hebben docenten en ouders van de kinderen hun handen uit de mouwen gestoken. In het kader van de ’tegelwipdag’ hebben de ouders en docenten samen met Buitenmeesters de tegels op het schoolplein verwijderd. Hierdoor worden ook de bestaande bomen bevrijd uit de verharding en hebben ze weer ruimte om te wortelen en te groeien!

Samenwerken

De inzet van de ouders en docenten tijdens de ‘tegelwipdag’ is een prachtig voorbeeld van gemeenschap en betrokkenheid op de basisschool. Samen met Buitenmeesters hebben zij de eerste stap gezet naar een groenere toekomst op de school. De vrijgekomen tegels worden voor een groot deel hergebruikt, hier worden tegelbanken van gemaakt.

Groene transformatie in volle gang!

Onze Buitenmeesters hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan de eerste fase van de transformatie naar het groene schoolplein.

Inmiddels is het grond- en straatwerk bijna afgerond. Ook de tegelbankjes zijn gerealiseerd en er is een begin gemaakt aan de zandbak en het voetbalveld. Na de zomervakantie worden de speeltoestellen geplaatst, en in het najaar wanneer de weersomstandigheden het gunstigst zijn, wordt het groen op het schoolplein aangeplant. Niet alleen de kinderen, maar ook wij kijken uit naar het eindresultaat!

De komende weken zullen spannend zijn voor de kinderen van de basisschool, terwijl ze de veranderingen op hun schoolplein zien gebeuren. Het nieuwe plein wordt een plek waar de kinderen kunnen spelen en leren in de natuur.

Houdt deze pagina in de gaten voor updates over dit project!

Droomt jouw school ook over een prachtig groen speelplein? Neem contact met ons op en ontdek samen met ons de mogelijkheden!

Vragen over dit project?

Neem contact op met onze projectleider Guus Kolkman
Telefoon: 06 19 30 67 55