Landschappelijke inpassing Zonnepark Munsterjansdijk

PROJECT

Landschappelijke inpassing Zonnepark Munsterjansdijk

Opdrachtgever

Novar & IB Vogt

Doelsoorten

Geelgros, kneu, torenvalk, ringmus, winterkoninkje, heggemus en egel

Locatie

Rietmolen

Looptijd

Juni 2023 – februari 2024

Zonnepark Munsterjansdijk

Aanleiding ecologisch zonnepark

In een wereld waar duurzame energie steeds meer centraal komt te staan, speelt zonne-energie ook een belangrijke rol.

Het realiseren van een zonnepark met de juiste landschappelijke inpassing en toegevoegde elementen welke de biodiversiteit verhogen is soms een uitdaging. Naast het realiseren van een duurzame energiebron is de intentie er ook op gericht de huidige natuurwaarden en landschappelijke waarden te behouden en te versterken. Het behouden en verrijken van dit natuurlijke landschap heeft niet alleen waarde voor het milieu, maar ook voor de omwonenden. In het buitengebied van de gemeente Berkelland heeft Buitenmeesters aan de landschappelijke inpassing van zonnepark Munsterjansdijk gewerkt. In samenwerking met zonnepark-ontwikkelaar Novar en EPC-aannemer IB Vogt.

 

Voorbereidingen

Allereerst hebben we civieltechnische voorbereidingen getroffen. Zoals het toegankelijk maken van de wegen op en rondom de projectlocatie. Er zijn sloten gedempt, bocht constructies verbreed en is de draagkracht van kritieke transport routes verbeterd aan de hand van fundaties van menggranulaat en rijplaten. Zo kunnen de benodigde machines en materiaal gemakkelijk op de projectlocatie worden geleverd. Deze eerste werkzaamheden zijn belangrijk voor de vorderingen en het succesvol aanleggen van het zonnepark.

De grond van het zonnepark

Het gebied werd voorheen gebruikt voor landbouw, om dit te herstellen zijn er diverse natuurstroken voorgeschreven, die wij hebben gerealiseerd. Deze natuurstroken bestaan uit uitgegraven gebieden tot een diepte van ongeveer 40 cm. Zo komt de onderliggende schrale zandgrond naar de oppervlakte waardoor de potentie van de grond verbeterd. De stroken zijn op een natuurlijke manier ontgraven, wat betekent dat er microreliëf op het oppervlak is ontstaan. Hierdoor varieert de bodem in hoogte, zonlicht, schaduw, vochtigheid en vruchtbaarheid. Deze diversiteit creëert een geschikte omgeving voor verschillende soorten vegetatie, waardoor er een diversiteit aan planten en dieren zoals de libelle in het gebied ontstaat.

De vrijgekomen grond is slim hergebruikt om grondwallen te maken. Zo hebben we ervoor gezorgd dat alle materialen binnen het projectgebied bleven, waardoor we onnodige transportbewegingen hebben vermeden en op een duurzame manier hebben gewerkt!

Deze grondwallen dienen als visuele afscherming voor omwonenden en worden ingezaaid met een kruidenmengsel. Daarnaast is er gebruik gemaakt van inheems en autochtoon plantmateriaal. Deze combinatie bevordert de bloei maar helpt ook om de grond goed vast te houden. Door de verschillende hoogtes en bodemtypes zullen er diverse kruiden bloeien, wat een bio-divers geheel creëert en talloze insecten, zoogdieren en vogels aantrekt.

Door deze stappen te zetten, dragen we niet alleen bij aan duurzame energieopwekking, maar geven we het zonnepark ook een actieve rol in het behoud en versterken van onze natuurlijke omgeving!

Ondersteuning EPC aannemer

Daarnaast hebben we ondersteuning gegeven bij het plaatsen van trafostations. Deze trafostations zijn van belang voor het zonnepark om hoge spanning te transformeren en te verdelen naar lagere (bruikbare) spanning.

Beplantingen

Daarnaast hebben we beplanting aangebracht. Dit zal leiden tot meer diversiteit, een bosrand en beschutte plekken voor diverse dieren.

Door het behoud en de versterking van bestaande opgaande beplanting in het gebied, is de huidige vegetatie behouden en heef het ecosysteem een boost gekregen. Dit zal niet alleen de biodiversiteit vergroten, maar ook de vegetatie van het bosgebied uitbreiden, wat een veilige haven zal bieden aan verschillende flora en fauna!

Aan de noordzijde van het zonnepark is beplanting geplaatst langs de Munsterjansdijk, die zich uitstrekt tot aan de rand van het zonnepark. De beplanting bestaat uit een wilgenrij wat zorgt voor een aantrekkelijk beeld dat past binnen de bestaande landschapsstructuren.

Nieuwe opgaande beplanting is aangebracht aan de noord-zijde van het zonnepark, met als doel het benadrukken van de kavelstructuur, het versterken van ecologische verbindingen tussen bestaande bosgebieden en het verminderen van het zicht op het zonnepark. Deze beplanting bestaat uit struweelsoorten zoals sporkehout, wilde lijsterbes, vlieren en wilde kamperfoelie. Deze soorten worden in groepen van vijf geplaatst om overwoekering te voorkomen en iedere plant de kans te geven om te groeien!

Dit volledige beplantingsplan is ontworpen om de biodiversiteit te vergroten, beschutting te bieden en (vlieg)routes te creëren voor diverse dieren, waaronder reeën, vleermuizen en verschillende vogelsoorten. Het struweel biedt ruimte voor spontane successie, wat een thuis vormt voor diverse insecten en vlinders. Verschillende vogelsoorten, zoals de gele kwikstaart, roodborsttapuit, patrijs, steenuil, groene specht, geelgors, kneu, torenvalk en ringmus, zullen profiteren van deze habitat om te schuilen, broeden en foerageren.

Al met al draagt dit project bij aan duurzaam en ecologisch verantwoord gebruik van het landschap. Het versterkt de natuurlijke omgeving en bevordert een evenwichtig en divers ecosysteem.

Benieuwd naar hoe uw zonneveld ook kan bijdragen aan natuurbehoud? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Vragen over dit project?

Neem contact op met onze projectleider Jelle ter Braak
Telefoon: 06 20 85 38 81