Landgoed Twickel

PROJECT

Aanplanten struweelhagen ‘Landgoed Twickel’

Opdrachtgever

Stichting Twickel

Doel

Landschappelijke kwaliteit verbeteren

Locatie

Diverse percelen landgoed Twickel omgeving Delden en Bentelo

Looptijd

Maart & april 2024

Landgoed Twickel

Aanplant van ruim 4 kilometer struweelhaag op Landgoed Twickel

In Twente, dichtbij Delden, ligt Landgoed Twickel, dit landgoed ligt uitgestrekt over zo’n 3500 hectare. Dit historische landgoed, met een eeuwenoud kasteel, boerderijen en coulisselandschap is één van de bekendste particuliere landgoederen in Nederland. Buitenmeesters heeft ruim 4 kilometer struweelhagen aangeplant, verspreid over diverse locaties op en nabij de Deldener Esch, Bentelose Esch en omgeving Beckum. Door de aanplant van deze struweelhagen wordt het kleinschalige coulisselandschap versterkt en het gebied nog interessanter voor de doelsoorten strontvlieg, steenuil en patrijs.

 

Struweelhagen

De struweelhagen bestaan uit diverse inheemse soorten die in dubbele rijen zijn ingeplant. Zo staat er onder andere meidoorn, veldesdoorn, wilde rozen, hazelaar, wilde appel, liguster, sleedoorn en hulst. Binnen enkele jaren zijn de hagen volgroeit en kun je tijdens een wandeling genieten van deze karakteristieke landschapselementen.

Onder de struweelhagen is een wintervoedselakker mengsel ingezaaid, de zaden zijn belangrijk voedsel voor bijvoorbeeld de patrijs!

Met gekloofde eiken palen is een karakteristiek raster gemaakt, deze dient als veekering en beschermt de struweelhagen.

Vrienden van Twickel

Op zaterdag 2 maart is een publieksactie georganiseerd door landgoed Twickel. Hierbij is een deel van de beplanting samen met de ‘Vrienden van Twickel’ ingeplant. Een prachtig initiatief waar wij graag ons steentje aan hebben bijgedragen. Op deze zonnige zaterdag hielpen maar liefst 35 vrijwilligers mee met de aanplant!

Wilt u net als Landgoed Twickel ook de landschapskwaliteit verbeteren?

Wij staan klaar om te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe we samen kunnen werken aan het behoud en de verbetering van de natuur!

Vragen over dit project?

Neem contact op met onze projectleider Jelle ter Braak
Telefoon: 06 20 85 38 81