Verwijderen bomen op dassenburcht

PROJECT

Verwijderen populieren op dassenburcht en aanplanten nieuw groen

Opdrachtgever

Waterschap Aa en Maas

Doelsoort

Das

Locatie

Aarle–Rixtel, Noord-Brabant

Looptijd

November 2022

AARLE-RIXTEL

Noodzakelijk  bomen verwijderen voor bescherming van de das

Voor het waterschap Aa en Maas heeft Buitenmeesters een opdracht uit mogen voeren speciaal voor de das! Boven op een dassenburcht hebben we ruim 70 populieren weggehaald en 150 nieuwe bomen teruggeplaatst.

Doel

Met deze werkzaamheden heeft Buitenmeesters voorkomen dat instabiele populieren schade aanbrengen aan het naastgelegen zonneveld en onderliggende dassenburcht zonder daarbij de dassen te verstoren.

Verwijderen bomen

Deze taak was niet zonder uitdagingen, er waren namelijk ecologische voorwaarden waaraan moest worden voldaan. De uitgangspunten vanuit de ecologie betroffen onder andere de onderstaande voorwaarden:

  • Niet rijden met voertuigen op- of binnen een straal van 20 meter van de burcht.
  • Geen vallend tak- en stamhoud op de burcht.
  • Bewegingen te voet op burcht tot een minimum beperken.

Extra voorzichtig te werk

Vanwege deze ecologische voorwaarden heeft Buitenmeesters ervoor gekozen de te verwijderen bomen uit te hijsen met behulp van een mobiele torenkraan. De bomen werden op het bijgelegen schouwpad door een hydraulische mobiele kraan gereed gemaakt voor transport. Door de werkzaamheden op deze manier aan te pakken, werden de bewegingen op de burcht beperkt.

Bewuste keuze inzet materiaal & materieel

Gedurende de uitvoering van deze klus is gekozen voor een duurzame manier van werken.
Er zijn zoveel mogelijk lokale bedrijven gevraagd ter ondersteuning van de uitvoering. De machines die werden toegepast op het project zijn voorzien van stage V brandstof motoren. Daarbij kon de mobiele torenkraan waar mogelijk elektrisch haar werkzaamheden uitvoeren.
Vrijkomend hout werd getransporteerd naar een erkende verwerker binnen een straal van 5 kilometer van de werkplek. Daar werd het hout ter plekke verwerkt tot houtchips zodat het kon worden hergebruikt als biomassa voor duurzame energie.

Aanplant nieuw groen

Om de gekapte populieren te compenseren en het leefgebied van de das te verbeteren, zijn er 150 nieuwe bomen geplant vlak bij de dassenburcht op een nieuwe locatie. Dit hebben wij handmatig uitgevoerd vanwege de ecologische voorwaarden. Er zijn verschillende inheemse plantsoorten gebruikt die passen bij de omgeving en de bodem. Zo vormt er een passend nieuw leefgebied voor de dassen!

Vragen over dit project?

Neem contact op met onze projectleider Jelle ter Braak
Telefoon: 06 20 85 38 81